Відділ освіти Здолбунівської районної державної адміністрації П`ятниця, 29.03.2024, 07:41
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Результати олімпіад [272]
Оголошення [83]
Вітання [72]
Цікавинки [26]
Про ЗНО [280]
Абітурієнту [43]
Наші досягнення [451]
Події/Дати [51]
Учителям [90]
Актуальні новини [450]
Районні заходи [592]
Новини закладів освіти [22]
НУШ [16]
Новини РМК
Головна » 2015 » Грудень » 3 » Відділом освіти проведено стратегічну сесію для представників батьківських громад району
Відділом освіти проведено стратегічну сесію для представників батьківських громад району
07:44

      Народжуючи дитину, батьки беруть на себе відповідальність перед Богом та суспільством за її зростання, здоров’я, розвиток, навчання та виховання. Схожі зобов’язання бере на себе і держава, створюючи систему навчальних закладів. Дискусії про те якою має бути взаємодія школи та батьківської громади сьогодні ведуться на різних рівнях від Міністерства освіти і науки до обговорень серед батьків та вчителів. Пошукати відповідь на гострі виклики сьогодення спробували представники батьківських громад нашого району під час стратегічної сесії, яка відбулася 28 листопада 2015 року на базі Здолбунівської гімназії. Говорили про наболіле: відсутність підручників для учнів 4 та 7 класів, відсутність гарячого харчування, важкі шкільні портфелі, перевантаженість шкільних програм, якість знань, які здобувають діти, застарілі шкільні меблі, інші проблеми, які хвилюють батьків. Для прикладу, обговорили питання організації гарячого харчування, на яке ні з державного, ні з місцевого бюджетів з 1 вересня достатньо коштів не знайшлося, а отже безкоштовним харчуванням буфетного варіанту у школах сьогодні забезпечуються лише діти пільгових категорій. Чи можливо це питання вирішити разом з батьками? Так, якщо об’єднати зусилля. Про те, як це питання вирішується у Здолбунівській гімназії розповів її директор Гнатюк І.Г. Крім того, Іван Гурійович поділився з представниками батьків шкіл району досвідом залучення та використання позабюджетних коштів через створений у закладі благодійний фонд, головну роль у якому  відіграють саме батьки.

 

 

 

   

 

 

     Поруч з проблемами, які потрібно вирішувати, від батьків почули і багато позитивних відгуків про вчителів та директорів, про їх відданість роботі та дітям, жертовність, готовність вкладати сили, здоров’я,  вільний час, а часто і власні кошти у навчання та розвиток своїх учнів.

       За підсумками обговорень та дискусій визначили два пріоритетних напрямки співпраці: здійснення заходів щодо збереження здоров’я дітей та покращення організації навчально-виховного процесу. Зійшлися на думці, що у наш скрутний час без допомоги та активної участі батьків забезпечити належні умови для навчання і виховання учнів лише силами держави видається майже неможливим, а от об’єднавши зусилля, певні перешкоди можна подолати. А тому учасникам сесії було запропоновано обговорити у своїх батьківських громадах ідею створення районної батьківської ради, яка могла б збирати, узагальнювати та подавати пропозиції відділу освіти та районній владі щодо вирішення «шкільних» проблем. Чи матиме зустріч продовження, чи будуть зроблені реальні кроки залежатиме в першу чергу від активності батьків та їх готовності до дієвої співпраці.

Коментують батьки:

«Дуже хороша ідея - спитати батьків про те, а що ж вони б хотіли змінити чи покращити у сьогоднішній освіті. Виявилось, що на першому місці у них якраз не якість викладання дисциплін чи відношення вчителів до їх дітей, а здоров'я ( якісне харчування і взагалі наявність харчування у школі; наявність туалетів, відповідність парт та стільців віковим категоріям дітей, обов'язкова фізкультура) і якість навчання (наявність підручників, сучасних комп'ютерів, Інтернету та ін.). Досить важко було мені, як учителеві, думати, як мама. Вкотре з'ясувала для себе, що вчитель - то «хвороба», тому що більше розглядала проблеми освіти з учительського боку, ніж батьківського). Але завжди була і є переконаною, що батьки - це рушійна сила усіх змін у освіті, тож створити батьківську раду району, яка б допомагала визначати пріоритети вирішення проблем у школах району - це правильний крок і, надіюсь, дієвий.»

Катерина Кондратюк, представник батьків Здолбунівської ЗОШ №1 

«Вважаю таку зустріч надзвичайно корисною, адже тісна співпраця батьків і вчителів у кожному навчальному закладі дозволяє вирішувати нагальні проблеми, як, наприклад, проведення поточного ремонту шкільних приміщень чи організація дозвілля. Але є питання, які в межах одного навчального закладу  вирішити не вдається, тому створення батьківської ради району видається гарною ідеєю».

Галина Кушнірук, представник батьків Спасівської ЗОШ І-ІІІ ступенів

«Зустріч була цікавою та корисною, батьки з різних навчальних закладів змогли поспілкуватись, почути, як співпрацюють батьки та школа у різних навчальних закладах, які проблеми у них виникають, як вони вирішуються. Такий обмін думками та досвідом народжує нові ідеї, підказує, як можна розширити та збагатити співпрацю школи та батьків. Приємно, що батьків хочуть чути представники відділу освіти та влада району, думаю, такі районні зібрання представників батьківських комітетів дуже необхідні».

Наталія Козік, представник батьків Будеразької ЗОШ І-ІІІ ступенів

«Ідея проведення зустрічей з різними учасниками навчально-виховного процесу (вчителями, директорами, батьками, учнями) виникла з перших днів моєї роботи на посаді. Легко працювати, коли все стабільно, відпрацьовані певні механізми, алгоритми, коли працює система. Сьогодні система дала «збій». Організовуючи такі стратегічні сесії, маю на меті  провести певний аналіз стану освіти району, виявити її сильні сторони та слабкі місця, визначити пріоритетні напрямки роботи з урахуванням сучасних реалій та запитів громади, виявити та об’єднати людей, які готові активно працювати над покращенням того, що ми маємо сьогодні. Вже відбулися зустрічі з активними вчителями, директорами шкіл, батьками. Попереду зустріч з лідерами шкільного самоврядування, створення робочих груп для розробки реальних кроків для досягнення мети. Впевнена в тому, що усі разом, маленькими кроками ми щоденно будемо покращувати ситуацію, створювати кращі умови для розвитку наших дітей. Вдячна усім, хто долучається до обговорень, хто не лише критикує, але і вносить конструктивні пропозиції та готовий допомагати втілювати їх у життя. Маєте ідеї? Готові співпрацювати? Двері відділу освіти відкриті, приходьте, телефонуйте, пропонуйте, ми готові до співпраці».

Лілія Карпенко, начальник відділу освіти 

Категорія: Районні заходи | Переглядів: 817 | Додав: zdosvita | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ освіти у соцмережах
Locations of visitors to this page Locations of visitors to this page
Нормативні документи 2016/2017 навч.рік
Locations of visitors to this page
Корисні посилання






Друзі сайту

Линейки для форума и блога lines.net.uaCopyright MyCorp © 2024 Сайт управляється системою uCoz