Відділ освіти Здолбунівської районної державної адміністрації Четвер, 28.03.2024, 12:46
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Результати олімпіад [272]
Оголошення [83]
Вітання [72]
Цікавинки [26]
Про ЗНО [280]
Абітурієнту [43]
Наші досягнення [451]
Події/Дати [51]
Учителям [90]
Актуальні новини [450]
Районні заходи [592]
Новини закладів освіти [22]
НУШ [16]
Новини РМК
Головна » 2009 » Жовтень » 19 » Що змінює нова редакція Закону "Про вищу освіту"
Що змінює нова редакція Закону "Про вищу освіту"
16:38

  Кабінет Міністрів України 23 вересня підтримав ініціативу міністра Вакарчука прийняти новий закон "Про вищу освіту". Законопроект розроблено МОН з участю провідних ВНЗ України. З червня 2008 року він пройшов громадське обговорення. Прес-служба МОН пояснює, які саме зміни фігурують у новій редакції і для чого вони.

Найголовніше:

  • Поняття "неповна вища освіти освіта", "базова вища освіта" та "повна вища освіта" будуть вилучені. В Україні більше не видаватимуться дипломи спеціаліста. Відтепер існуватимуть лише три освітньо-кваліфікаційні рівні вищої освіти: молодший спеціаліст, бакалавр та магістр. Раніше видані дипломи спеціаліста можна буде поміняти на дипломи магістра.

Для чого це: МОН упорядковує систему освітньо-кваліфікаційних рівнів. Багато з них існували виключно як перехідне явище.

  • Запроваджується навчально-науковий ступінь "доктор філософії". Приставка "філософії" не значить глибинні знання у дисципліні "філософія", йдеться про високий рівень пізнання у певній науці. Приміром, тепер існуватимуть терміни "доктор філософії з математики" чи якоїсь іншої науки. Науковий ступінь "кандидат наук" буде прирівняний до "доктора філософії".

Для чого це: доктор філософії - еквівалент європейському PhD (Doctor of Philosophy). Тепер не виникатиме розбіжностей у визнанні наукових статусів в нас та за кордоном.

  • Вводиться чіткий розподіл вищих навчальних закладів. Існуватимуть класичні університети (мінімум 6 тисяч студентів денної форми навчання, 8 галузей освіти - 8 наукових спеціальностей); профільні університети (4 тисячі студентів, 4 галузі освіти, 3 наукові спеціальності); академії (2 тисячі студентів, 1-2 галузі освіти, 2 наукові спеціальності), коледжі (не менше тисячі студентів, підготовка бакалаврів), професійні коледжі (не менше 500 студентів, підготовка молодших спеціалістів).

Для чого це: тепер кожна назва навчального закладу автоматично даватиме розуміння про критерії та масштаби цього ВНЗ.

  • Інститути перестають бути окремими вищими навчальними закладами і можуть існувати лише в структурі університету чи академії.

Для чого це: ніде у світі інститут не є окремою структурою.

  • У Законі передбачена участь студентів в управлінні ВНЗ (стаття 38 "Студентське самоврядування"). Cтуденти повинні бути включені до вчених рад ВНЗ - не менше 10% від загальної чисельності ради.

Для чого це: студенти зможуть впливати на життя свого ВНЗ (приміром, ініціювати питання про профпридатність певного викладача).

  • ВНЗ отримають право відкривати рахунки, зокрема депозитні, у національній та іноземній валюті.

Для чого це: зараз державні заклади утримуються за кошти держбюджету і всі їхні прибутки належать держказначейству. Зміни у законі дають можливість заробляти "розумним" ВНЗ і використовувати прибутки на власний розсуд.

  • Національні університети отримають автономні права та додаткові академічні свободи. Такі ВНЗ зможуть самостійно присуджувати наукові ступені та вчені звання та встановлювати індивідуальні нормативи чисельності студентів.

Для чого це: запровадження свобод дасть змогу університетам приймати ефективні й об'єктивні управлінські рішення.


За матеріалами: МОН

Категорія: Абітурієнту | Переглядів: 2486 | Додав: zdosvita | Рейтинг: 4.0/1 |
Всього коментарів: 2
23.03.2010 Спам
2. Аліна [Матеріал]
Цей закон вступив вже в силу?

03.03.2010 Спам
1. darinka1011 [Матеріал]
Коли цей закон вступить в силу?і я кщо вступив, то який номер?

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ освіти у соцмережах
Locations of visitors to this page Locations of visitors to this page
Нормативні документи 2016/2017 навч.рік
Locations of visitors to this page
Корисні посилання






Друзі сайту

Линейки для форума и блога lines.net.uaCopyright MyCorp © 2024 Сайт управляється системою uCoz