Відділ освіти Здолбунівської районної державної адміністрації Четвер, 28.03.2024, 09:47
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Результати олімпіад [272]
Оголошення [83]
Вітання [72]
Цікавинки [26]
Про ЗНО [280]
Абітурієнту [43]
Наші досягнення [451]
Події/Дати [51]
Учителям [90]
Актуальні новини [450]
Районні заходи [592]
Новини закладів освіти [22]
НУШ [16]
Новини РМК
Головна » 2009 » Серпень » 20 » Десять новинок тестування-2010
Десять новинок тестування-2010
21:16
Сьогоднішні абітурієнти, для яких вступний марафон вже майже завершився, передають естафету випускникам 2010 року. І для останніх дуже важливо вчасно дізнатися і дотримуватися встановлених правил гри під час вступу, які в нинішній період реформування вищої школи постійно міняються. Про те, які нововведення плануються наступного року при проведенні зовнішнього незалежного тестування, розповів директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.

1. АТЕСТАЦІЯ І ТЕСТИ - НАРІЗНО

Мабуть, головна зміна майбутнього року - це відмова від ідеї зараховувати результати тестування одночасно і як державну атестацію за курс середньої школи. Тобто спочатку одинадцятикласники повинні будуть пройти держатестацію, в т.ч. і з тих предметів, по яких вони планують писати тести, і лише отримавши атестат, зможуть потім пройти ще і тестування (але, як і в 2009 р., бал атестата ролі у вступі грати не буде).

«На цьому наполягали багато шкільних педагогів і батьки, які, мабуть, розраховують тим самим підняти значущість випускних випробувань і атестатів, - вважає І.Лікарчук. - Але, з іншого боку, розділення атестації і тестів стане для шкіл серйозним іспитом в плані підтвердження рівня знань їх випускників, наочним показником якості їх роботи і виданих ними медалей. Адже, наприклад, цього року за підсумками тестування не підтвердив проби пред'явленої медалі кожен четвертий київський медаліст і кожен другий львівський, причому картина аналогічна по всіх областях країни. А за даними опитування, проведеного Українським інститутом соціальних досліджень молоді, від 20% до 40% випускників вважають, що оцінки по підсумковій атестації в школах завищуються, а медалі часто купуються. Та і будь-яка шкільна оцінка суб'єктивна.»

2. ТЕСТУВАННЯ ПОЧНЕТЬСЯ НА 1,5 МІСЯЦЯ ПІЗНІШЕ

Змінилися і терміни проведення випускних і тестових випробувань. Як уточнили в Міністерстві утворення і науки, заняття в школах в 2010 р. закінчаться традиційно в кінці травня, потім до середини червня продовжиться держатестація, і до кінця липня пройде зовнішнє тестування. Тобто терміни навчального року фактично повернуться в колишні рамки, а сесія тестування почнеться майже на півтора місяці пізніше. Тоді як цього року, нагадаємо, перший тест проходив вже 6 травня.

3. ЗАМІСТЬ ОДНОГО - ДВА ОБОВ'ЯЗКОВІ ПРЕДМЕТИ

Загальна кількість тестів, дозволених для кожного учасника, залишиться тією ж - максимум по п'яти предметах. Але якщо цього року, як відомо, обов'язковим був лише один предмет - українська мова і література, то наступного року їх буде вже два - українська, а також математика або історія України за вибором абітурієнта. І плюс до того, кожен може здати ще до трьох тестів.

4. ЯК І РАНІШЕ 8 ПРЕДМЕТІВ НА ТЕСТИ

Перелік предметів, що виносяться на тестування, залишається тією ж, що і цього року - 8 загальноосвітніх дисциплін, в т.ч. чотири іноземні мови.

5. ТЕСТУ НА ВИЗНАЧЕННЯ ЗДІБНОСТЕЙ НЕ БУДЕ

Скандального тесту на визначення здібностей абітурієнта наступного року не буде. «Вважаю, що і до 2011 року його, швидше за все, теж не введуть», - заспокоїв директор УЦ. А ось чи буде аудіювання з іноземних мов, залежить від того, чи дасть Кабмін на це гроші.

6. ЛИШЕ УКРАЇНСЬКОЮ

Міністр освіти і науки І. Вакарчук виконав свій намір і не подовжив перехідний період, протягом якого тести перекладалися мовами нацменшин (російську мову заявляли до 25% учасників). Віднині всі тести друкуватимуться лише українською. А ті, кому не вистачає знань, зможуть отримати словники з перекладом термінів. «Це практика багатьох країн світу. До речі, і Росія з цього року теж переходить на єдину мову», - зазначає І. Лікарчук.

Зараз часто звучать думки, що якщо буде вибраний інший президент, то «одномовність» на тестуванні можуть і відмінити. «Ми готові виконувати будь-які вимоги міністерства. Але тут суто технічні проблеми. Якщо таке рішення буде прийнято взимку, тобто за три місяці до початку тестів, реалізувати його вже неможливо. Адже треба встигнути зробити грамотний переклад тестів, надрукувати завдання, провести логістичні процеси», - аргументував директор УЦ.

7. РЕЄСТРАЦІЯ: ПОЗА ШКОЛАМИ

Ймовірно, випускники вже не зможуть реєструватися на тестування прямо в своїх школах. «Оскільки результати тестування вже не зараховуватимуться в атестат, у нас немає підстав залучати сюди шкільних педагогів», - пояснив Ігор Леонідович. Отже школярі тепер повинні будуть самостійно реєструватися на пунктах тестування, без допомоги вчителів.

8. ЗАПИС ПО ІНТЕРНЕТУ

УЦ обіцяє вже наступного року налагодити реєстрацію на основну сесію тестування через свій офіційний сайт (testportal.gov.ua), як торік на пробне тестування. А ось схема одноразової перереєстрації по спеціальних бланках, які кожен учасник отримає разом з інформаційно-реєстраційним збіркою, напевно збережеться. Як показав досвід цього року, після посилення вимог при реєстрації помилок стало набагато менше, оскільки учасники стали відповідальніше відноситися до прийнятого рішення. До того ж обробити в короткі терміни такий величезний об'єм інформації просто неможливо.

9. ПУНКТИ ТЕСТУВАННЯ - ЛИШЕ В КРУПНИХ МІСТАХ

Різко скоротиться кількість пунктів тестування, оскільки для Українського центру це зайва перевитрата фінансів. Тому, якщо раніше пункти були організовані у всіх районних центрах, то тепер залишаться лише в обласних центрах і крупних містах. Це зовсім не означає, що учасників почнуть збивати в занадто великі групи, кількість учасників в групі як і раніше складає 15 чоловік. Можуть бути варіанти, коли в одній великій аудиторії розміщуватимуться декілька груп по 15 чоловік, але все одно кожна група працюватиме автономно за своїм регламентом.

10. НА МОБІЛЬНІ ТЕЛЕФОНИ - ТАБУ

Передбачається повністю заборонити мобільні телефони. «Навіть не тому, що вони дають можливість списувати, а тому, що дзвінки і метушня в аудиторії дезорганізовуватимуть всю групу. Та і використання шпаргалок приносить більше шкоди, чим користі, оскільки механічне списування нічого не дає, тому що потрібно розкрити тему. Але у будь-якому випадку при списуванні робота анулюється. Причому тепер такі прецеденти оформлятимуться документально, щоб потім не було бажань удаватися до різного роду розбирань», - попередив Ігор Леонідович.

ШУКАЙ ЗБІРКУ ЗАВДАНЬ

Зараз УЦ готує до друку товсту збірку тренувальних завдань, куди увійдуть завдання попередніх років з основного і пробного тестувань. У ній будуть представлені демонстраційні варіанти тестів по всіх предметах, правильні відповіді і детальні рекомендації по найбільш частих питаннях. Збірка з'явиться у вільному продажі наприкінці жовтня.

Джерело: газета "Сегодня"
http://www.segodnya.ua

Категорія: Про ЗНО | Переглядів: 4240 | Додав: zdosvita | Теги: ЗНО-2010 | Рейтинг: 3.6/5 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ освіти у соцмережах
Locations of visitors to this page Locations of visitors to this page
Нормативні документи 2016/2017 навч.рік
Locations of visitors to this page
Корисні посилання






Друзі сайту

Линейки для форума и блога lines.net.uaCopyright MyCorp © 2024 Сайт управляється системою uCoz