Відділ освіти Здолбунівської районної державної адміністрації П`ятниця, 29.03.2024, 07:00
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Результати олімпіад [272]
Оголошення [83]
Вітання [72]
Цікавинки [26]
Про ЗНО [280]
Абітурієнту [43]
Наші досягнення [451]
Події/Дати [51]
Учителям [90]
Актуальні новини [450]
Районні заходи [592]
Новини закладів освіти [22]
НУШ [16]
Новини РМК
Головна » 2009 » Січень » 27 » Битва під Крутами. Що ми про це знаємо?
Битва під Крутами. Що ми про це знаємо?
19:33
   29 (16) січня 1918 року відбулася битва під селом Крути, де українські студенти виступили проти 6-тисячного більшовицького війська Муравйова.
  Місцеві жителі Крут розповідають почуте від безпосередніх очевидців битви. Зокрема, вчителька із Крут Валентина Сергіївна запевняє, що бій був запеклим, а юнакам вдалося на кілька днів затримати армію Муравйова. 
  «Один із учасників бою, Ігор Лоський, говорить, що коли було дано наказ юнакам відступати, то поки він дійшов до студентів, то ті вже сприйняли його як наступати і через те кинулись у багнетну атаку», – розповіла вчителька.
  Із близько 300 вояків під Крутами більшовики розстріляли близько 27 полонених, над якими дико знущалися. Через декілька днів місцеві селяни вночі позабирали тіла хлопців із поля й поховали у сусідньому селі. 
  Перепоховання загиблих у бою під Крутами відбулося 19 березня в Києві. На вокзалі, куди привезли домовини, зібралися родичі полеглих вояків, студенти, гімназисти, вояки, духовенство, хор під орудою О.Кошиця. Крім того на похорон прийшло багато киян. Від вокзалу рушила траурна хода. 
  Біля будинку Центральної Ради із жалібно-урочистим словом виступив Михайло Грушевський: «От у сій хвилі, — мовив він, — коли провозяться їх домовини перед Центральною Радою, де протягом року кувалась українська державність, з фронтону її будинку здирають російського орла, ганебний знак російської власті над Україною, символ неволі, в котрій вона прожила двісті шістьдесят з верхом літ. Видко, можливість його здерти не давалась даремно, видко, вона не могла пройти без жертв, її треба було купити кров’ю. І кров пролили сі молоді герої, котрих ми проважаємо».
  Історія битви під Крутами за радянської влади замовчувалась, або спотворювалась. Місцеві жителі встановили на місці бою символічний дерев’яний хрест, до якого приїздили люди навіть за часів СРСР. 
  «Спочатку взагалі поставили такий маленький хрестик, дерев’яний. Збили з чого-небудь. І як оцей хрестик з’явився, тоді люди почали між собою говорити і стали їздити люди, не масово, звичайно», – пригадують у місцевій сільраді.
  Сьогодні до меморіалу пам’яті героїв Крут приїдуть тисячі людей із різних областей. Спорудження меморіального комплексу наразі завершено, після декількох актів вандалізму його цілодобово охороняє двоє правоохоронців.

  Матеріали (+ фото) для проведення виховної години можна скачати  
  За матеріалами: Новинар
Категорія: Події/Дати | Переглядів: 4386 | Додав: zdosvita | Теги: битва під Крутами, історичні дати | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ освіти у соцмережах
Locations of visitors to this page Locations of visitors to this page
Нормативні документи 2016/2017 навч.рік
Locations of visitors to this page
Корисні посилання






Друзі сайту

Линейки для форума и блога lines.net.uaCopyright MyCorp © 2024 Сайт управляється системою uCoz