Відділ освіти Здолбунівської районної державної адміністрації Четвер, 28.03.2024, 17:55
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Результати олімпіад [272]
Оголошення [83]
Вітання [72]
Цікавинки [26]
Про ЗНО [280]
Абітурієнту [43]
Наші досягнення [451]
Події/Дати [51]
Учителям [90]
Актуальні новини [450]
Районні заходи [592]
Новини закладів освіти [22]
НУШ [16]
Новини РМК
Головна » 2010 » Серпень » 1 » Вступ до вузу: відповіді на питання абітурієнтів
Вступ до вузу: відповіді на питання абітурієнтів
13:10

     На запитання відповідає заступник директора Департаменту вищої освіти і начальник відділу моніторингу вищої освіти Микола Фоменко

 

1. Як продовження терміну подачі документів до 5 серпня змінить інші терміни?

 

Отже, тепер подавати документи можна до 5 серпня (було - до 31 липня). Тим абітурієнтам, яким потрібно здавати іспити і проходити творчий конкурс, і молодшим спеціалістам - до 27 липня (було - до 22). А самі університетські випробування пройдуть з 28 липня по 5 серпня (було - з 23 по 31 липня).

 

Перші списки рекомендованих оприлюднять 6 серпня. Зарахування за "першою хвилею" триватиме до 10 серпня, а з 11 по 15 серпня пройде "друга хвиля".

 

До речі, в 5-денний термін для подачі оригіналів будуть входити і вихідні дні. Вже 16 серпня вузи вивісять остаточні списки бюджетників. Після цього почнеться набір на контракт, він закінчиться 25 серпня.

 

2. За "першої хвилі" абітурієнт вступив до вузу, що був обраний для того щоб підстрахуватися, і приніс туди оригінали. Але за "другої хвилі" йому вдалося потрапити до вузу його мрії. Чи зможе він забрати документи з 1-го вузу?

 

Якщо ще не буде наказу про його зарахування, то комісія зобов'язана віддати оригінали. Якщо наказ буде - забрати документи проблематичніше. Так як абітурієнт повинен написати заяву про виключення за власним бажанням, а вуз - видати наказ про його виключення. Тільки на його підставі навчальний заклад має право повернути документи (але, як розповіли студенти, іноді вистачало тільки заяви, щоб забрати документи. - Авт.).

 

3. Як зараховуватимуть за "другою хвилею"?

 

Зараховувати повинні в порядку черги за рейтингом, а не за принципом "хто перший приніс документи, того й взяли". Якщо з усього числа бюджетників "першої хвилі" протягом 5 днів не принесли документи, наприклад, 3 людини, то їх місця займуть ті троє абітурієнтів, які йшли за ними наступними за рейтингом.

 

На те, щоб подати свої оригінали, у них теж є 5 днів. В умовах прийому деяких вузів прописано те, що в "другу хвилю" вони беруть тільки тих, у кого в приймальні лежать оригінали (наприклад, таке правило є в "Шевченко"). Але в цьому випадку також будуть враховуватися бали: зарахують абітурієнтів з найсильнішими результатами.

 

4. Абітурієнт подав до вузу копії документів, але потім він вирішив поміняти їх на оригінали. Чи зможе він це зробити до 5 серпня?

 

Така можливість ніде не прописана. Тому все залежить від рішення приймальної комісії.

 

5. Деякі вузи до цього часу не розмістили кількість бюджетних місць у "Конкурсі". Чому?

 

Інформація вже повинна бути, але якщо в вашому вузі її немає, звертайтеся до МОН на "гарячу лінію", і ми зобов'яжемо вуз в терміновому порядку розмістити ці дані.

 

З усіх питань абітурієнти можуть звертатися на "гарячу лінію" МОН за тел. 486-28-49 або в приймальню (просп. Перемоги, 10). Номер і адреса буде корисними тим, у кого немає Інтернету. За цим телефоном можна буде дізнатися свій рейтинг, а в приймальній - зайти на сайт "Конкурсу".

 

Топ-10 секретів успішного вступу до навчального закладу

 

1. "Під мікроскопом" вивчіть правила прийому до ВНЗ, куди подали документи, та уточніть в приймальній комісії всі нюанси, щоб не потрапити в халепу. Наприклад, через незнання умов прийому до "Шевченко" повз "другої хвилі" пролетіли абітурієнти, які спочатку не подали до цього вузу оригінали документів.

 

2. Заведіть "вступний щоденник": Розкреслите сторінку на кілька колонок - назва вузу, факультету, дата - і заносьте туди всі зміни свого просування по рейтингу.

 

3. Не ставтесь до системи "Конкурс" як до головного джерела інформації. Як і в минулому році, в цьому не обійшлося без збоїв у її роботі. Так, на форумах нинішні абітурієнти скаржаться на помилки. Наприклад, хтось не знаходить себе у списках вступників. Крім того, інформація оновлюється з затримками. Тому зараз достатньо буде заходити сюди з періодичністю раз на 2 дні. Але на фінішній прямій вступної кампанії все ж заходьте кожен день.

 

4. Всю інформацію перевіряйте в приймальній комісії.

 

5. Дізнайтеся торішній прохідний бал, щоб оцінити свої можливості: тим хто вступав минулого року він допоміг адекватно оцінити свої шанси. Як правило, ця інформація знаходиться на сайті вузу у відкритому доступі.

 

6. У день публікації першого списку, 6 серпня, обов'язково під'їдьте в приймальну комісію. Якщо знайшли своє ім'я у списку, протягом 5 днів принесіть туди свої оригінали.

 

7. Іногороднім бажано заздалегідь взяти квитки на 6 серпня, щоб вчасно потрапити до міста, де знаходиться їх вуз.

 

8. Якщо в "першій хвилі" вас зарахували до вузу, що був запасним варіантом, а в "вуз мрії" - ні, не поспішайте відразу ж нести оригінали. Якщо у вас високі бали, і ви перебуваєте на перших позиціях (3-4 людини) після того, хто стоїть останнім у списку "першої хвилі", зачекайте протягом 5 днів. Несіть оригінали в "нелюбимий" університет тільки в другій половині 5-го дня. При цьому спробуйте домовитися з приймальною комісією, щоб не оформляли відразу ж наказ про зарахування. Так вам буде простіше забрати оригінали документів, якщо все-таки спіймаєте "другу хвилю" у вузі мрії.

 

9. Для тих, хто не пройшов за "першої хвилі", але сподівається потрапити до вузу за другою - під час "другої хвилі" не потрібно чекати дзвінка від вузу: щодня "чергуйте" біля приймальної комісії, стежте за прохідним мінімумом і самостійно відстежуйте той момент , коли звільняється місце (звичайно, якщо при цьому настає ваша черга в рейтингу його зайняти).

 

10. Забирати і віддавати документи до вузу повинен сам абітурієнт, а не його батьки або родичі. Раптом вам доведеться терміново забирати оригінали документів з "запасного ВНЗ": батькам їх не віддадуть, і ви втратите час.

 
Автор: Людмила Колб
 
За матеріалами: Сегодня
Категорія: Абітурієнту | Переглядів: 2123 | Додав: zdosvita | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ освіти у соцмережах
Locations of visitors to this page Locations of visitors to this page
Нормативні документи 2016/2017 навч.рік
Locations of visitors to this page
Корисні посилання






Друзі сайту

Линейки для форума и блога lines.net.uaCopyright MyCorp © 2024 Сайт управляється системою uCoz