Відділ освіти Здолбунівської районної державної адміністрації Четвер, 28.03.2024, 11:52
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Результати олімпіад [272]
Оголошення [83]
Вітання [72]
Цікавинки [26]
Про ЗНО [280]
Абітурієнту [43]
Наші досягнення [451]
Події/Дати [51]
Учителям [90]
Актуальні новини [450]
Районні заходи [592]
Новини закладів освіти [22]
НУШ [16]
Новини РМК
Головна » 2010 » Березень » 28 » Вербна неділя. Що ми про це знаємо?
Вербна неділя. Що ми про це знаємо?
09:59
Вербиця, Вербена, Вербіє
  Освячення верби - прадерева всесвіту. Хльоскання вербовою гілкою вважається магічним побажанням здоров`я. При цьому промовляють:
Будьте великі, як верба
Здорові, як вода
Багаті, як земля
  Неділя за тиждень перед Великоднем називається "вербною”, "шутковою” або "квітною”. В цей день святять вербу. З ранку на богослужіння сходяться всі - старі й малі, бо "гріх не піти до церкви як святять вербу”.
  Коли кінчається відправа і священик окропить гілля свяченою водою, то діти – одне попереду одного – намагаються якнайшвидше дістати вербу і проковтнути по кілька "котиків”, "щоб горло не боліло”.
  Господарі повертаючись з церкви з свяченою вербою до хати не заходили, а відразу ж садили на городі по кілька гілок "щоб росла Богові на славу, а нам, людям, на вжиток”, а решту несли до хати і ставили на покут: під святими образами.
  Якщо, увійшовши до хати, заставали когось, що проспав заутреню, то били такою свяченою вербою промовляючи:
Не я б’ю – верба б’є
За тиждень - Великодень,
Недалечко червоне яєчко
Свячена верба користується великою пошаною серед нашого народу. Гріх ногами топтати свячену вербу, а тому навіть дрібненьке гілля, залишене після освячення, палили на на вогні, щоб боронь Боже під ноги не потрапило.
  Свяченій вербі приписується магічна сила. Як вперше на весні виганяють скот на пасовисько, то конче свяченою вербою - "щоб нечисть не чіплялась до тварини”. Також викидають гілля свяченої верби на двір підчас граду – "щоб град зупинився”. Коли хворіють люди або тварини, то знахарі варять свячену вербу разом з цілющими травами і напувають тим варевом хворих.
  Поруч з такою пошаною до верби і віри в її піклувальну силу дивно звучить народна легенда про козячу вербу – один з видів верби. Легенда каже, що козяча верба проклята богом за те, що з неї робили цвяхи для хреста, на якому був розп’ят Спаситель: "за це її черви точать”. Крім того за народним віруванням у сухій вербі сидить чорт, звідси і прислів’я закохався, як чорт у святу вербу!”
  Відомо, що коли Спаситель їхав на ослі, то люди встеляли Йому дорогу пальмовим листям та гіллям. З цього і пішов звичай святити гілля дерев у цю неділю. У нас в Україні пальма не росте, а тому довелося нашим предкам вибирати якесь інше дерево. І цей вибір, не зважаючи на легенду і прислів’я, пав на вербу.

 За матеріалами: Арт вертеп
Категорія: Цікавинки | Переглядів: 1931 | Додав: zdosvita | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ освіти у соцмережах
Locations of visitors to this page Locations of visitors to this page
Нормативні документи 2016/2017 навч.рік
Locations of visitors to this page
Корисні посилання






Друзі сайту

Линейки для форума и блога lines.net.uaCopyright MyCorp © 2024 Сайт управляється системою uCoz