Відділ освіти Здолбунівської районної державної адміністрації П`ятниця, 29.03.2024, 16:07
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Результати олімпіад [272]
Оголошення [83]
Вітання [72]
Цікавинки [26]
Про ЗНО [280]
Абітурієнту [43]
Наші досягнення [451]
Події/Дати [51]
Учителям [90]
Актуальні новини [450]
Районні заходи [592]
Новини закладів освіти [22]
НУШ [16]
Новини РМК
Головна » 2010 » Січень » 5 » Що рік тигрячий нам готує
Що рік тигрячий нам готує
20:09

           Перша «декада» новорічних застіль позаду: наші хмільні голови протверезіли, салати та мандарини вже доїдені, розсіл випитий, а всі святкові передачі та фільми переглянуті. Саме час подумати про життєво–серйозні справи. Наприклад, про них — про зміни до законів, за якими нам жити в новому році. Вони приходять під бій курантів і набувають чинності (це вже така новорічна традиція) із 1 січня. І нинішній 2010 рік — не виняток. Отож готуємося до державної реєстрації мопедів, відсутності реклами алкоголю у журналах, серійного виробництва нових українських танків (одних із кращих у світі!) та нових обіцянок влади. А обіцяно в Новому році чимало: нові пільги багатодітним, підвищені зарплати лікарям та освітянам, підтримку в придбанні квартир та війну з корупцією.

Отож із першого січня на нас чекають…

«Списані» банкноти

Якщо у вас завалялися гривні старого зразка, залиште їх як сувенір — цілком можливо, що вони стануть раритетними. Національний банк України з 1 січня 2010 року починає вилучати з грошового обігу 10–, 20–,50–, 100— та 200–гривневі банкноти, надруковані до 2003 року. Насправді нічого надзвичайного не відбувається — всі ці купюри дійсні і їх прийматимуть, як звичайні гроші. Просто потрапивши до банків, пунктів обміну валют, кас, банкноти старого зразка до громадян уже не повернуться — їх вилучить Нацбанк. Прикметно, що гривні зі старим «обличчям» функціонуватимуть доти, доки повністю не будуть «списані».

 

Танк «Оплот» поставлять «на рейки»

Один із кращих зразків військової техніки у світі — танк «Оплот» — нарешті запустять у серійне виробництво з 1 січня 2010 року. Принаймні у цьому переконують державні чиновники: начебто всі програми з остаточного завершення серійного пуску нашого танка «Оплот» профінансовано. До речі, ця бойова машина є наразі однією із найсучасніших серед танків серії «Т» і нею уже активно цікавляться за кордоном.

 

Лікарям та вчителям підвищать зарплати

Традиційно найбіднішим «бюджетникам» — медикам та освітянам — чиновники обіцяють у новому році підвищену зарплату. Як розповів «УМ» перший заступник міністра праці та соціальної політики України Павло Розенко, з 1 січня 2010 року лікарям та середньому медичному персоналу (залежно від категорії та стажу) встановлять надбавки — від 10 до 30 відсотків. Отримають додаткові гроші й освітяни: учителям загальноосвітніх шкіл, працівникам будинків інтернатів та вихователям дитсадочків мають виплачувати зарплату вже на 15 відсотків більшу.

Передбачено також із нового року допомогу і для музейників, бібліотекарів та працівників клубів — держава їм зобов’язалася виплачувати кошти на оздоровлення при наданні щорічної відпустки у розмірі посадового окладу, грошову винагороду за сумлінну працю та зразкове виконання трудових обов’язків, а також матеріальну допомогу для вирішення соціально–побутових питань та доплату за вислугу років.

 

Ліки для незрячих

Відтепер фармацевти, виробляючи ліки, мусять думати і про потреби незрячих українців. З 1 січня 2010 року вступив в дію норма Закону України «Про лікарські засоби» , за якою на упаковці лікарських засобів, крім і раніше зазначених відомостей, має бути ще й напис шрифтом Брайля. Як розповіли «УМ» у Державному фармакологічному центрі, для незрячих пацієнтів шрифтом Брайля має бути написано назву лікарського засобу, доза діючої речовини та лікарська форма. Щоправда, ця вимога стосуватиметься тільки лікарських засобів, що подаватимуть на державну реєстрацію вже у новому році.

 

Військовим — гроші замість квартир

Відтепер військовослужбовцям, які роками чекають у квартирній черзі на житло, закон дозволяє замість обіцяної оселі отримувати від держави грошову компенсацію. Або житло, або гроші на нього будуть видавати українським воякам один раз протягом усього часу проходження військової служби за умови, що ними не було використано право на безоплатну приватизацію житла. Щоправда, яка це буде сума, чи відповідатиме вона ринковим реаліям і як її можна буде «вибити» — поки що невідомо. Кабмін лише готує «інструкцію» і процедуру «грошового» розрахунку з військовослужбовцями.

 

Шкідливій рекламі — бій!

З настанням нового 2010 року усі друковані засоби масової інформації починають вести здоровий спосіб життя — в Україні вступили в силу нові норми Закону України «Про рекламу». Відтак розміщувати рекламу тютюнових виробів, алкогольних напоїв та відповідних торговельних марок в усіх друкованих засобах масової інформації (крім спеціалізованих видань) буде заборонено. До речі, борці за здорову націю мріють із часом повністю перекрити кисень шкідливій рекламі й збираються вже з 1 січня 2011 році «вибити» повну заборону реклами алкоголю.

 

Пенсії залишаються «старими»

Рік у рік в Україні прийнято «під ялинку» пенсіонерам дарувати підвищення пенсії. Однак 1 січня 2010 році настало без цього дарунка «з барського плеча» — Верховна Рада, як відомо, не прийняла Держбюджет на наступний рік, тим паче, нормального проекту бюджету не подав Кабмін Тимошенко. Отож мінімальні соціальні стандарти лишатимуться старими, доки парламент не ухвалить нові цифри й не передбачить «під них» гроші. Не виключено, що Верховна Рада підвищить мінімальні пенсії та зарплати «заднім» числом — такі приклади у нас теж були. У жовтні 2009 року парламент ухвалив, щоправда, закон, яким передбачається підвищувати розмір мінімальної заробітної плати протягом 2010 року 5 разів, і порівняно з 2009 роком це підвищення становитиме 178 гривень (24%). Пенсія, за задумом чиновників, мала б у 2010 році зрости з 573 нинішніх гривень до 734. Чи побачать ці гроші українці, визначатимуть Кабмін та Верховна Рада вже після канікул.

 

Житло у складчину з державою

З нового року починає діяти амбітна Державна цільова соціально–економічна програма будівництва (придбання) доступного житла на 2010—2017 роки. Обіцяють нам просто золоті гори (забезпечити квартирою кожного п’ятого українця, який потребує житла), от тільки чи працюватиме ця програма насправді — питання відкрите. За цим документом, сім’ям та одиноким молодим громадянам України, які перебувають на квартобліку (а таких уже далеко за мільйон осіб), держава береться допомогти придбати житло (оскільки безкоштовно роздати всім охочим квартири вона не може). Обіцяють більш низькі (порівняно з ринковими) кредитні ставки на придбання житла. А також «складчину», коли, наприклад, людина сплачує 70 відсотків вартості житла, а залишок виплачує держава. Одначе у чималої кількості експертів успішність цієї державної програми викликає чимало сумнівів: по–перше, невідомо, чи будуть передбачені на всі ці потреби кошти у бюджеті, по–друге, яскравим прикладом невиправданих надій може послужити діяльність Державної іпотечної установи, яка за п’ять років свого існування так і не стала панацеєю для безхатченків.

 

Ветеранам війни — більше грошей

З нового року ветерани Великої Вітчизняної війни (насамперед інваліди війни) отримуватимуть більш суттєві подарунки. За словами Павла Розенка, до 9 травня інваліди війни тепер матимуть одноразову грошову допомогу, збільшену удесятеро.

 

Січневий хабар — небезпечний

Держава збирається боротися з корупціонерами по–новому. І, не відкладаючи у «довгий ящик», починає це робити вже з 1 січня 2010 року. Саме з цього часу набувають чинності два закони: «Про засади запобігання та протидії корупції», «Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних порушень». Тепер усі українські держслужбовці повинні будуть декларувати не лише своє майно, а ще й доходи та витрати. Крім того, нові закони зобов’язують нотаріусів повідомляти уповноважені органи про майнові операції держслужбовців і прирівняних до них осіб. Якщо ці «оборудки» виявляться незіставними з декларованими доходами чиновника, то закон зобов’язує нотаріусів повідомляти про це силовим структурам, які й мають розбиратися у «нечистій» справі. Також буде збільшено термін притягнення до адміністративної відповідальності за вчинення корупційного правопорушення.

Крім того, за службові злочини для посадових осіб підприємств та об’єднань громадян, також осіб, що надають публічні послуги, введено кримінальну відповідальність. Отже, з нового року злочинами вважатиметься зловживання повноваженнями або їх перевищення, комерційний підкуп. Також введено кримінальну відповідальність за самовільне видавання себе за посадовця, якщо це зроблено з використанням форменого одягу чи службового посвідчення працівника правоохоронного органу. Уточнено відповідальність за складання чи видачу завідомо підроблених офіційних документів, виготовлення підроблених офіційних печаток, штампів чи бланків із метою їх збуту або їх збут. З’явиться також і кримінальна відповідальність за передачу неправомірної вигоди близьким родичам.

 

Школи матимуть свій «хліб»

З 1 січня 2010 року українські школи мають більш розв’язані руки і стануть фінансово не залежними — вони зможуть мати свій госпрозрахунковий рахунок і бухгалтера. Це дозволить законно приймати благодійні внески і допомогу. Відтак школи, які отримають так звану автономію (а це, до речі, справа добровільна), самостійно керуватимуть власними фінансовими ресурсами.

 

Єдиний звіт у Пенсійний фонд

З 1 січня 2010 року набув сили новий порядок звітності для підприємств до Пенсійного фонду України. Раніше працедавці до органів Пенсійного фонду України подавали два типи звітності. Перший тип містив дані про розрахунки сум пенсійних внесків, які підлягають сплаті. А другий стосувався індивідуальних відомостей про найманих працівників та їхні відрахувань. Нині ж працедавці подаватимуть єдиний звіт, який, за словами чиновників, спростить процедуру звітування та зекономить час. Це також прискорить своєчасне зарахування страхового стажу за поточний рік для призначення або перерахунку пенсій колишнім працівникам.

 

Усі мопеди — на реєстрацію!

Відносно не дорогий і зручний вид транспорту — мопеди, які у народі охрестили «жужиками», заполонили навіть сільські вулиці. На мопедах «розсікали» і літні бабусі, і малолітні хлопчаки — для цього «коня» не потрібно було ні посвідчення водія, ні особливої документації. Відтак у дорожньо–транспортних пригод траплялося чимало. Відтепер все зміниться: мопеди незалежно від об’єму двигуна, потребують дер­жавної реєстрації, і в усіх скутерів тепер будуть держномери. Щоправда, як запевняють даішники, після 1 січня чимало мопедів просто не зможе виїхати з гаражів, бо переважна більшість із них — контрабандні. І, значить, у їхніх власників не виявиться усіх необхідних документів. Доведеться також водіям скутерів отримувати і посвідчення водія: до вже наявної категорії «А» додалася категорія «А1», яка дає право керувати мопедом. До речі, досвід реєстрації мопедів — не новий: у Європі вже давно скутери їздять із номерами.

 

Спадок стане дешевшим

Відтепер оформити спадщину буде значно дешевше. Якщо раніше за видачу свiдоцтва на право спадщини треба було платити 0,5 відсотка вартостi успадкованого майна (це означало, що за хату своїх же батьків, скажімо, ви ще й мали державі «відвалити» кругленьку суму), то тепер, з 1 січня, державне мито коштує два неоподатковуванi мiнiмуми доходiв громадян, тобто 34 гривнi.

 

Науковим світилам — гранти

З 1 січня 2010 року докторам наук видаватимуть щорічні гранти Президента України — для здійснення наукових досліджень. Відповідний Указ Віктор Ющенко підписав ще в червні минулого року. «Грантівські» гроші можуть бути призначені докторам наук віком (на момент подання заявки) до 45 років. Пропозиції щодо призначення грантів формуються за результатами конкурсу наукових проектів для здійснення наукових досліджень, який включає наукову, науково–технічну експертизу. Проведення конкурсу наукових проектів забезпечує Державний фонд фундаментальних досліджень.

 

Подорожчає газ

Із нового року для України суттєво подорожчає російський газ. Як повідомив речник «Газпрому» Сергій Купріянов, тепер 1000 кубометрів блакитного палива обходитиметься нашій дер­жаві у 305 доларів проти минулорічних 209. Очевидно, що нова ціна не може не позначитися на вартості газу для населення. Тим більше що «Нафтогаз України» і раніше наполягав на підвищенні ціни на газ для простих смертних. Мовляв, нинішні тарифи вже давно не дотягують до економічно обґрунтованого рівня. Тож подорожчання комунальних послуг — лише питання часу.

 

Багатодітним буде щастя

Закон щодо соціального захисту українських багатодітних родин, про який так багато говорили і на якому хто тільки не «піарився», нарешті вступив у дію з 1 січня 2010 року. Тепер багатим на дітей сім’ям (а таких у нас майже 220 тисяч родин, де виховується майже 750 тисяч дітлахів) обіцяють нові пільги та усілякі вигоди. Зокрема, закон передбачає право багатодітних сімей на 50–відсоткову знижку оплати на користування житлом, 50–відсоткову знижку оплати за користуванням комунальними послугами, 50–відсоткову знижку вартості палива, якщо вони проживають у будинках без централізованого опалення, 50–відсоткову знижку абонентстької плати за користування квартирним телефоном та право на позачергове встановлення телефона тощо. Діти багатодітних сімей отримають право на безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів; щорічне медичне обстеження і диспансеризацію в державних закладах охорони здоров’я; безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, міжміського залізничного, річкового та автобусного сполучення. Відтепер дітей із багатодітних родин звільнятимуть від плати за навчання у вищих навчальних закладах усіх рівнів за умови, якщо освіту вони здобувають уперше (передбачається також, що цю плату компенсуватимуть вищі навчальні заклади). Згідно із законом, одному з батьків, який має трьох чи більше дітей віком до 18 років, збільшується сума податкової соціальної пільги. Пропонується також збільшити тривалість додаткової оплачуваної відпустки працівникам, які мають дітей, із 7 до 10 календарних днів та з 14 до 17 календарних днів. Окрім того, законом закріплюється право багатодітних родин, які мають п’ятьох і більше дітей, на позачергове одержання житла. Нову оселю мають отримувати також у разі народження у однієї жінки одночасно трьох і більше дітей. Крім того, батькам і дітям із багатодітних сімей видадуть відповідні посвідчення. Їх зразок, порядок виготовлення і процедуру видачі повинен визначити Кабмін.

Для оформлення усіх необхідних документів багатодітним сім’ям слід звернутися до управлінь (відділів) у справах сім’ї та молоді за місцем проживання.

 

«Легші» податки

Держава вирішила полегшити податкове ярмо для деяких українців, отже, з 1 січня 2010 року набрали чинності законодавчі зміни «податково–соціальної» спрямованості. По–перше, пільгу в оподаткуванні матимуть багатодітні батьки. Також до оподатковуваного доходу платника податку (батька чи матері), який виховує трьох і більше дітей, не буде включатися цільова благодійна допомога у будь–якій сумі (вартості), яку надаватимуть родині. Оподатковуватимуть у зменшеному обсязі й доходи шахтарів. Звільнятимуть від податків і суму грошової компенсації, яку виплачуватимуть (це теж нова норма) військовослужбовцям замість передбаченої законом квартири.

 

Оформити землю стане простіше

У новому році набув чинності закон, який спрощує процедуру оформлення прав власності на землю. Зокрема, закон встановлює порядок погодження документації щодо землеустрою за принципом «єдиного вікна», яке діятиме при кожній райдержадміністрації або в місті обласного значення. Встановлюється тритижневий термін розгляду комісією поданої документації, а відмовити в погодженні можуть тепер лише через невідповідність документації вимогам закону. Однак у нових правилах є чимало «нестиковок» і проблемних моментів, стверджують експерти. Так, за законом, власник землі може вільно вирішувати, як використовувати свою ділянку (якщо тільки не йдеться про землі сільськогосподарського призначення). А держава, у свою чергу, має право викупити чи навіть вилучити ділянку для громадських потреб — прокладання доріг чи мостів. Тут, переконують фахівці, можливі зловживання і затяжні конфлікти.

 

Пільгова «комуналка» для шахтарів

Із початку нинішнього року окремі категорії шахтарів, які мають право на забезпечення вугіллям для побутових потреб, але проживають у будинках з центральним опаленням, одержуватимуть компенсації на оплату електроенергії, газу та центрального опалення житла. Таку пільгу матимуть непрацевлаштовані шахтарі ліквідованих гірничих підприємств, пенсіонери, інваліди, а також члени сімей загиблих та померлих шахтарів.


За матеріалами: Україна молода

Категорія: Події/Дати | Переглядів: 1993 | Додав: zdosvita | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ освіти у соцмережах
Locations of visitors to this page Locations of visitors to this page
Нормативні документи 2016/2017 навч.рік
Locations of visitors to this page
Корисні посилання






Друзі сайту

Линейки для форума и блога lines.net.uaCopyright MyCorp © 2024 Сайт управляється системою uCoz