Відділ освіти Здолбунівської районної державної адміністрації Четвер, 28.03.2024, 14:40
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Результати олімпіад [272]
Оголошення [83]
Вітання [72]
Цікавинки [26]
Про ЗНО [280]
Абітурієнту [43]
Наші досягнення [451]
Події/Дати [51]
Учителям [90]
Актуальні новини [450]
Районні заходи [592]
Новини закладів освіти [22]
НУШ [16]
Новини РМК
Головна » 2009 » Лютий » 12 » Пенсійне забезпечення педагогічних працівників
Пенсійне забезпечення педагогічних працівників
15:37

Пенсія - щомісячне грошове забезпечення, регулярні грошові виплати, надані громадянам у випадках, передбачених чинним законодавством країни

Право, умови та порядок призначення пенсій педагогічним працівникам визначаються законами України «Про пенсійне забезпечення», «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», «Про освіту» та «Про загальну середню освіту».

Види державних пенсій

Відповідно до статті 2 закону України «Про пенсійне забезпечення» громадянам України призначаються трудові пенсії за віком, по інвалідності, у разі втрати годувальника та за вислугу років.

Призначення пенсії за вислугу років

Згідно зі статтею 55 (пункт «Е») закону України «Про пенсійне забезпечення», працівники освіти, охорони здоров'я та соціального забезпечення мають право на пенсію за вислугу років за наявності в них спеціального стажу роботи не менше 25-ти років (чоловікам і жінкам) за Переліком, що затверджується в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Педагогічна пенсія за вислугу років призначається незалежно від віку педагога, але обов'язковою умовою призначення такого виду пенсії є звільнення з роботи (стаття 7 цього закону), що дає право на призначення пенсії за вислугу років.

Посади, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років

Переліком закладів та установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту й посадами, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 4 листопада 1993 року № 909 (зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2002 року № 1436), передбачені вчителi, логопеди, учителi-логопеди, учителi-дефектологи, викладачi, сурдопедагоги, тифлопедагоги, вихователi, завiдуючi та iнструктори слухових кабiнетiв, директори, завiдуючi, їх заступники з навчально-виховної (навчальної, виховної), навчально-виробничої частини або роботи з виробничого навчання, завiдуючi навчальною та навчально-виховною частиною, соцiальнi педагоги (органiзатори позакласної та позашкiльної виховної роботи з дiтьми), практичнi психологи, педагоги-органiзатори, майстри виробничого навчання, керiвники гурткiв, секцiй, студiй та iнших форм гурткової роботи.

Права педагога-пенсіонера

Педагог у разі виходу на пенсію за вислугою років не має права працювати за спеціальністю й отримувати одночасно пенсію та зарплату. У той же час він має право продовжувати працювати, але не на посаді, яка дає право на пенсію за вислугу років, оскільки такий вид пенсії призначається в разі залишення роботи, що дає право на цей вид пенсії. У випадку зарахування після призначення пенсії за вислугу років на роботу, яка дає право на цей вид пенсії, виплата пенсії припиняється й поновлюється після звільнення з роботи.

Розмір пенсії

Розмір пенсії за вислугу років визначається за нормами закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Він обчислюється із середньомісячного заробітку, одержуваного перед припиненням роботи, яка дає право на пенсію за вислугу років.

Згідно з частиною 2 розділу XV закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на посадах, що дають право на призначення пенсії за вислугу років, і які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через рофесійні та корпоративні фонди зазначеним особам пенсії призначають за нормами цього закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого законом України «Про пенсійне забезпечення». У цьому випадку розміри пенсій визначають відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього закону.

Строки та умови звернення за призначенням пенсії

Згідно зі статтею 7 закону України «Про пенсійне забезпечення», звернення за призначенням пенсії може здійснюватись у будь-який час після виникнення права на пенсію. Відповідно до статті 83 цього ж закону пенсія педагогічним працівникам призначається з дня звернення за призначенням пенсії. При цьому пенсії за вислугу років призначаються за умови залишення роботи, яка дає право на цю пенсію, за винятком осіб, які працюють за строковим трудовим договором (контрактом), що укладений після досягнення пенсійного віку.

На підставі поданих документів (оригіналу трудової книжки, уточнюючої довідки про педагогічний стаж) районним управлінням Пенсійного фонду розглядається питання про право на пенсію за вислугу років.

Особливості зарахування педагогічного стажу

При визначенні права на пенсію за вислугу років стаж роботи педагогічного працівника обчислюється за нормами закону «Про пенсійне забезпечення» та постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637 - за даними трудової книжки, а в разі необхідності - уточнюючих довідок. Наявність трудової книжки при визначенні права на пенсію за вислугу років є обов'язковою.

Період здійснення педагогічної практики педагогом, який зареєстрований як суб'єкт підприємницької діяльності (фізична особа) та не перебуває у трудових відносинах із закладом освіти, не зараховується до педагогічного стажу, оскільки законодавством передбачено обов'язкове виконання двох умов одночасно: робота у відповідному закладі освіти та на посаді, яка дає право на призначення пенсії за вислугу років.

Водночас у разі наявності в такої особи 25-ти років педагогічного стажу (без урахування підприємницької діяльності) вона має право на призначення пенсії за вислугу років. Припинення підприємницької діяльності при призначенні пенсії за вислугу років не є обов'язковою умовою, оскільки ця робота не дає права на призначення пенсії за вислугу років.

Визначення середньомісячного заробітку для обчислення пенсії

Відповідно до статті 65 закону України «Про пенсійне забезпечення» середньомісячний заробіток для обчислення пенсій береться за будь-які 60 календарних місяців роботи поспіль протягом усієї трудової діяльності незалежно від перерв у роботі та за період роботи, починаючи з 1 липня 2003 року до моменту звернення за пенсією. Заробіток за період роботи до 1 липня 2003 року враховується на підставі документів про нараховану заробітну плату (виплати, дохід), виданих у встановленому законодавством порядку, а за період роботи починаючи з 1 липня 2003 року - за даними персоніфікованого обліку відомостей у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

У разі відсутності відомостей про заробітну плату (виплати, дохід) у системі персоніфікованого обліку подаються документи про нараховану заробітну плату (виплати, дохід), видані в установленому законодавством порядку.

Право вибору пенсійних виплат

Згідно зі статтею 10 закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», особі, яка має одночасно право на різні види пенсії (за віком, по інвалідності, у зв'язку з утратою годувальника, за вислугу років), призначається один із цих видів пенсії за її вибором.

Виплата пенсії

Згідно зі статтею 85 закону України «Про пенсійне забезпечення», пенсії виплачуються без урахування одержуваного заробітку (прибутку) за місцем фактичного проживання пенсіонера, незалежно від прописки. Виплата пенсій проводиться за поточний місяць загальною сумою в установлені строки, але не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія.

По матеріалам: Освіта-ua
Категорія: Учителям | Переглядів: 3859 | Додав: zdosvita | Теги: учителям, пенсія | Рейтинг: 1.0/1 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ освіти у соцмережах
Locations of visitors to this page Locations of visitors to this page
Нормативні документи 2016/2017 навч.рік
Locations of visitors to this page
Корисні посилання






Друзі сайту

Линейки для форума и блога lines.net.uaCopyright MyCorp © 2024 Сайт управляється системою uCoz