Відділ освіти Здолбунівської районної державної адміністрації П`ятниця, 29.03.2024, 13:51
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Результати олімпіад [272]
Оголошення [83]
Вітання [72]
Цікавинки [26]
Про ЗНО [280]
Абітурієнту [43]
Наші досягнення [451]
Події/Дати [51]
Учителям [90]
Актуальні новини [450]
Районні заходи [592]
Новини закладів освіти [22]
НУШ [16]
Новини РМК
Головна » 2009 » Лютий » 1 » МОН України розробляє заходи, що дозволять істотно зменшити витрати на зовнішнє тестування
МОН України розробляє заходи, що дозволять істотно зменшити витрати на зовнішнє тестування
17:34
Які виклики ставить фінансова криза перед освітньою сферою і як на них реагуватиме профільне міністерство, розповів заступник міністра освіти і науки України Павло Полянський.

Чи не зашкодить нинішня криза розвитку системи зовнішнього незалежного оцінювання?

Цього року зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) знань проводитиметься з восьми предметів, а не з одинадцяти, як це було в 2008-му. Учасник ЗНО зможе здати тести з п'яти предметів (у 2008 році - з трьох). Уперше буде проводитися тестування з іноземних мов. ВНЗ визначатимуть профільні і непрофільні предмети для вступу на кожний напрям підготовки, за якими приймаються сертифікати Українського центру оцінювання якості освіти. Не зміниться мінімальний прохідний бал - 124, але з профільних предметів вузи зможуть його підвищувати на свій розсуд.

У держбюджеті на проведення ЗНО-2009 передбачено трохи менше 81 млн. грн., і це змушує нас визначити конкретні статті скорочення витрат. Ми вже намітили заходи, що дозволяють без істотного збитку для загального результату "здешевити" ЗНО-2009. Можливо, будемо змушені виготовити більш дешеві сертифікати для проходження ЗНО, одночасно вдосконаливши спосіб перевірки їх достовірності через електронну базу; або з окремих предметів замість тестових процедур, для яких потрібне спеціальне обладнання, використовуватимемо більш дешеві. Ці питання зараз розглядаються, і остаточного рішення ще не прийнято.

Які перспективи забезпечення школярів підручниками?

Максимум, про що дозволяють говорити кошти, передбачені бюджетом (а це всього 161,4 млн. грн.), - це про випуск в 2009 році навчальної літератури для учнів дев'ятих класів та частково для дітей з особливими освітніми потребами. Міністерство розробляє законопроект, згідно з яким видавцям, крім виконання ними зобов'язань за державним замовленням, було б надано право реалізовувати підручники у вільному продажу.

У 2008 році Міносвіти також розробило програму "Підручник вищої школи", розраховану на три роки. Звичайно, темпи та масштаби її виконання будуть залежати від фінансових можливостей.

Серед антикризових заходів, розроблених міністерством, є і розрахунки того, як в умовах обмеженого фінансування, починаючи з 2010 року, забезпечувати підручниками учнів профільної старшої школи. Ми розуміємо, що формат конкурсного відбору трьох-чотирьох кращих рукописів з кожного предмету, як це робилося для підручників 5-9-х класів, використовувати нереально, адже для профільної старшої школи у нас затверджено понад 40 варіантів навчальних планів. Міністерство вивчило цю проблему, і організаційно ми вже готові до того, що для 10-го профільного класу держава буде мати можливість профінансувати лише дві назви підручника з кожного предмету.

Можливо, проблему нестачі бюджетних коштів на випуск навчальної літератури можна вирішити переходом на платний підручник?

Ця ідея не нова. Однак треба розуміти - якщо держава не зможе забезпечити дітей підручниками в умовах кризи, то так само і більшість батьків в умовах безробіття, інфляції та інших проявів кризи не будуть мати коштів на їх придбання. І - не треба бути ідеалістами ¬- в так званих проблемних сім'ях батьки і сьогодні, м'яко кажучи, не дуже цікавляться тим, як навчаються їхні діти.

Розраховувати на те, що, наприклад, замість спиртного для себе вони купуватимуть книги своїм дітям, не варто.

Те, що криза серйозно впливає на освіту - без сумніву. Але чи означає це, що все має зупинитися до кращих часів? Звичайно ж, ні. Освіта наших дітей - дуже важлива сфера.

Криза з часом буде подолана, а ось надолужити згаяне у сфері освіти через фінансовий голод буде надзвичайно складно, якщо взагалі можливо. Заощаджувати на освіті - для себе ж дорожче.


За матеріалами: Острів знань

Категорія: Події/Дати | Переглядів: 1691 | Додав: zdosvita | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ освіти у соцмережах
Locations of visitors to this page Locations of visitors to this page
Нормативні документи 2016/2017 навч.рік
Locations of visitors to this page
Корисні посилання






Друзі сайту

Линейки для форума и блога lines.net.uaCopyright MyCorp © 2024 Сайт управляється системою uCoz