Відділ освіти Здолбунівської районної державної адміністрації Четвер, 28.03.2024, 14:00
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Результати олімпіад [272]
Оголошення [83]
Вітання [72]
Цікавинки [26]
Про ЗНО [280]
Абітурієнту [43]
Наші досягнення [451]
Події/Дати [51]
Учителям [90]
Актуальні новини [450]
Районні заходи [592]
Новини закладів освіти [22]
НУШ [16]
Новини РМК
Головна » 2009 » Січень » 28 » Результати громадського моніторингу вступної кампанії 2008 року
Результати громадського моніторингу вступної кампанії 2008 року
21:04

Українським центром оцінювання якості освіти оприлюднено «Загальнонаціональний звіт за результатами громадського моніторингу вступної кампанії 2008 року»

Цей моніторинг проводився коаліцією регіональних громадських організацій, загальне адміністрування забезпечувало творче об′єднання «Технології оптимального розвитку особистості» (м. Кіровоград).

За даними громадського моніторингу сертифікат ЗНО відігравав вирішальну роль при вступі абітурієнта до вищого навчального закладу у 2008 році. Переважна більшість абітурієнтів (94,9%) проходили зовнішнє незалежне оцінювання. Вступ до більшості обраних вищих навчальних закладів не передбачав ніяких додаткових випробувань для вступників.

Незначна кількість вступників (5,1% за даними екзит-полу) при подачі документів до приймальних комісій ВНЗ пред′явили медичну довідку про неможливість проходження ЗНО. Отже, можна стверджувати, що цей факт не міг суттєво вплинути на об′єктивність вступної кампанії й нівелювати значення сертифікату ЗНО.

Запровадження системи вступу із переважним врахуванням результатів ЗНО вплинуло на зміну рівня корупції (хабарництва) під час вступної кампанії. Більшість членів приймальних комісій висловили думку про те, що нова система, за якою була побудована цьогорічна вступна кампанія, повністю виключила або значно зменшила рівень корупції при вступі.

Але, за словами членів приймальних комісій, корупція перемістилася в інші сфери суспільного життя, так чи інакше пов′язаного зі вступом до вищого навчального закладу, наприклад, надання довідок про підтвердження пільгового статусу абітурієнта тощо.

Неоднозначним є ставлення респондентів щодо об′єктивності виміру знань абітурієнтів лише за результатами ЗНО. З одного боку, членам приймальних комісій важко відповісти на це запитання, з іншого - вони вказують на те, що результати ЗНО загалом дають об′єктивну оцінку рівня знань абітурієнтів (від 70% до 100%) (Мал. 2). В той же час, члени приймальних комісій вважають, що результатів ЗНО цілком достатньо для зарахування абітурієнтів до ВНЗ.

Для підвищення об′єктивності оцінки рівня знань абітурієнтів, на думку опитаних членів приймальних комісій, необхідно дати можливість вищим навчальним закладам проводити додаткові іспити з профільних дисциплін, удосконалити ЗНО (наприклад, додавати творчі завдання тощо), розробити тести різних рівнів для ВНЗ різних категорій.

Громадський моніторинг здійснено в рамках проекту «Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні «Гідна Україна», що проводиться Management Systems International (MSI) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USADI) та Корпорації «Виклики тисячоліття» (МСС).

По матеріалам: Освіта-ua
Категорія: Події/Дати | Переглядів: 1588 | Додав: zdosvita | Теги: моніторинг | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ освіти у соцмережах
Locations of visitors to this page Locations of visitors to this page
Нормативні документи 2016/2017 навч.рік
Locations of visitors to this page
Корисні посилання






Друзі сайту

Линейки для форума и блога lines.net.uaCopyright MyCorp © 2024 Сайт управляється системою uCoz